DVANÁCT MĚSÍČKŮ, POPELKA…POHÁDKY

Dne 20. prosince 2017 čekal na žáky třídy 6. A v raškovické obecní knihovně edukační program zaměřený na pohádky. Dvouhodinovou lekci si pro děti připravila paní knihovnice Marie Zemanová, která tuto akci zahájila povídáním o oblíbených pohádkách.

Potom se děti podívaly podrobně na příběh O dvanácti měsíčkách. Ten si po chvíli důkladně rozebraly, dozvěděly se o historii této pohádky a prostřednictvím knihy Ivony Březinové se zaposlouchaly do jejího pokračování. Neopomenuta nezůstala ani Popelka. Zmíněny byly její různé nejen evropské verze.

Ve druhé části programu měli žáci znázornit svou oblíbenou pohádkou ilustrací či napsat vlastní pokračování libovolného příběhu. Předvedli tak svou silnou uměleckou stránku, protože malůvky i spisovatelské pokusy se skutečně povedly.

V tento den navštívily knihovnu rovněž třídy 8. ročníku, na které čekala beseda o Petru Bezručovi a Janu Nerudovi. Na základě četby a následného společného povídání nahlédli žáci na bezručovské básně Mohelnice, Ostrava či Maryčka Magdónova. Nezůstalo ale pouze u našeho kraje a prošli se s paní knihovnicí Nerudovou Malou Stranou v Praze.