Družební akce se slováky

Dne 30.5. – 2.6. k nám zavítali na návštěvu žáci ze spřátelené slovenské školy ve Svitu. Byly to děti pátých a šestých tříd a doprovod jim dělali učitelé a trenéři. Jednalo se o sportovní soustředění v rámci družby.

V úterý odpoledne se děti ubytovaly a vydaly se na prohlídku Raškovic a zavítaly také do knihovny, kde byla pro ně připravena přednáška o Raškovicích. Prohlédli si také místní fotbalové hřiště, kde si zahrály s místními dětmi fotbal.

Slováci4

Naše děti z pátých a šestých tříd se zapojily do programu ve středu a soutěžily v družstvech v branném závodu, který si pro ně připravily děti osmých tříd pod vedením paní učitelky Juřicové. Probíhaly jednotlivými stanovišti, na kterých plnily úkoly. Trasa byla připravena v okolí školy a kolem Prašivé. Celý okruh měřil kolem šesti kilometrů. Aby se děti lépe poznaly, byly utvořeny smíšená družstva, složená z českých i slovenských dětí. Počasí nám úžasně přálo, takže jsme vše stihli, než začalo pršet.

Slováci2Slováci5

Další den jsme uspořádali pro naše slovenské přátele turnaje ve vybíjené, přehazované, fotbale a florbale. Organizace a funkce rozhodčích se ujal Marek Veselka za asistence Martina Theuera. Zde již soutěžila každá škola za sebe. Raškovičtí ukázali převahu, neboť zvítězili ve všech disciplínách. Slovenští přátelé si dali za úkol, že lépe potrénují a příště jistě zvítězí. Turnaje se nesly v přátelském duchu, takže se všichni dobře bavili a z proher si nic nedělali.

Slováci

Odpoledne se slovenské děti se svými trenéry a učiteli prošli kolem řeky až na nedalekou Jízdárnu na Morávce, kde povečeřeli a poté se děti projely na koních. Při zpáteční cestě se ještě zastavili v Travném a poté již zamířili na poslední noc do školy. V pátek ráno se s námi rozloučili a vydali se na dlouho cestu domů, ke svým rodinám.

Naše první družební akce se velice vydařila. Děti i obě naše školy navázaly vzájemnou spolupráci, ve které budeme určitě i nadále pokračovat a rozvíjet ji.

Velké poděkování patří učitelům, kteří se podíleli na tvorbě programu, žákům osmých tříd, kteří byli ochotni pomoci a našim hasičům, kteří zajistili odvoz našich kamarádů od vlaku k nám do Raškovic a zpátky. Veliký dík patří taky naší paní ředitelce Haně Kachtíkové, která nás podpořila a pomohla nám.