2 ROKY OD RUSKÉ INVAZE NA UKRAJINU – 9. B

V pondělním dějepise 26. února se žáci 9. B věnovali největšímu konfliktu v Evropě od konce 2. světové války – ruské agresi na Ukrajině.

V úvodní části hodiny si žáci navzájem sdíleli své myšlenky a pocity při pohledu na fotografii zničeného města Buča. Svými vzpomínkami na ostřelování nejen tohoto města přispěla jedna ze žákyň 9. B pocházející z Ukrajiny. Následně se všichni pokusili zorientovat na mapě Ukrajiny a v aktuálním stavu okupovaného území na východě Ukrajiny. Tuto část hodiny dokreslila reportáž Událostí České televize o počátku ruského útoku na Ukrajinu z 24. února 2022.

Dále žáci měli za úkol zaznamenat do pracovního listu, do jaké míry se naplnily předpovědi BBC ohledně invaze Ruska na Ukrajinu. Následně jsme výpovědi žáků rozebrali a srovnali. V poslední části hodiny se třída rozdělila na dva tábory – Ukrajinu a Rusko. Žáci dostali předběžné požadavky obou států a měli se na jejich základě domluvit na mírových bodech. Sami žáci poznali, že je to skutečně těžké a stěží nalezli jeden splnitelný požadavek akceptovatelný pro obě strany. Na závěr dějepisu všichni zapálili svíčku obětem této hrůzné a zbytečné války.