SOUTĚŽ KŘÍŽEM KRÁŽEM SLEZSKOU BRÁNOU

Celkem čtyři družstva naší školy se dne 28. dubna 2017 zúčastnila v prostorech paskovského kina 8. ročníku soutěže Křížem krážem Slezskou branou, jež pořádá Dům dětí a mládeže Vratimov, příspěvková organizace. Jelikož obec Raškovice s okolními obcemi vstoupily do svazku obcí regionu Slezská brána nedávno, soutěžili žáci raškovické školy poprvé. Úkolem bylo vytvořit prezentaci o obci, ve které členové družstva žijí a ve volné části soutěže mohli předvést své dovednosti, například prostřednictvím videa či kulturním vystoupením.

Slezská_brána_2017_1

 

Za základní školu v Raškovicích soutěžila tato družstva:

 

Marek Boris, Patricie Dybová a Adéla Sabelová (6. B) – obec Vyšní Lhoty

Adéla Blahutová, Karolína Popelková a Nikol Rusňáková (7. B) – obec Pražmo

Viliam Horečka, Jan Luzar a Tomáš Vančura (7. B) – obec Krásná

Tereza Havlíková, Jan Málek a Anežka Švrčková (9. B) – obec Raškovice

Všichni žáci přistoupili k soutěžním úkolům velice zodpovědně, kdy vytvořili hodnotné prezentace. Diváky rovněž zaujala vystoupení ve volné části soutěže. Vyšní Lhoty byly představeny pomocí prezentace fotografií obce Marka Borise, po Pražmě jsme měli možnost projít se s komentovaným videem, vesnice Krásná se nám ukázala díky zpěvu typické zdejší písně v podání Jana Luzara a členové raškovického družstva zpracovali video v podobě vycházky po obci.

 

Den plného očekávání se naplnil kolem poledne, kdy byly vyhlášeny výsledky. Že porota poradu prodloužila o několik minut, svědčí o velice kvalitním zpracování všech příspěvků. Už tímto faktem se tedy vítězi nestala pouze o několik minut vyhlášená družstva, ale všechna zúčastněná. Stálo je to totiž mnoho času, úsilí a píle na sobě pracovat. Pro základní školu v Raškovicích znamenal první ročník na této soutěži úspěch.

 

Na 2. místě se umístilo družstvo za obec Raškovice v podání žáků 9. B. Tímto Tereze Havlíkové, Janu Málkovi a Anežce Švrčkové gratulujeme. Obdivuhodný výkon však podaly všechny děti, za což jim patří také gratulace. Velký dík adresujme ale osobě, která věnovala dětem svůj čas a byla jim oporou nejen po celou přípravu ale též v soutěžní den. Tím člověkem je paní učitelka Mgr. Tereza Muroňová.

 

Již osmý ročník soutěže se Slezskou bránou, pro raškovickou školu ročník první, se stal rozhodně zajímavým projektem a zároveň pobídkou do dalších let.

 

Pavel Březinský