den vody

DEN VODY 2017

Světový den vody připadá od roku 1993 na 22. březen a jeho smyslem je připomenout důležitost vodních zdrojů a podpořit udržitelné nakládání s vodou, jejíž nedostatek může vést k drastickým globálním změnám.

Také na naší škole proběhl Den vody. Každá třída se věnovala problematice vody a připomínala si její důležitost. Počasí nám letos moc nepřálo a kvůli vydatnému dešti jsme byli nuceni upravit svůj program spíše na vnitřní aktivity. Dokonce jsme byli nuceni zrušit jednu exkurzi.

Pro žáky prvních až třetích tříd jsme měli připravené sférické kino. V prostorách naší tělocvičny se vzedmul velký stan, který pojmul vždy jednu třídu a zde jsme se přenesli do začarovaných vod korálových útesů, do tajemných míst a zákoutí arktických končin. Děti byly pohlceny do děje filmu, který jim byl promítán.

Čtvrté třídy se vydali zkoumat různé druhy vody pod mikroskopem, zašli si vyčistit studánku a podívali se na sádky pod přehradou Morávka, kde se chovají ryby.

Páťáci zpracovávali téma vody ve škole, vymýšleli básničky, pohádky, kreslili výkresy a dělali klipy na naši spojovací chodbu.

Šesťáci tvořili knihu o vodě a hydromapy Raškovic a okolí, také se zašli krátce projít kolem řeky Morávky.

Sedmáci absolvovali exkurzi na Úpravně vody ve Vyšních Lhotách. Po cestě řádně zmokli, o to více těšili do teplých prostor čističky. Zde měli připravený komentovaný výklad ve všech prostorách, a mohli se přesvědčit, jak se voda čistí, čím vším musí projít, abychom jí mohli pít z kohoutku.

Osmáci si připravili program pro naše nejmenší děti ve školce. Měli připravené hry, pohádky o vodě, dokumenty, prezentace, spoustu zábavných úkolů a také vyrobenou morénu, kterou jsme bohužel vzhledem k počasí museli pouze „ukamenovat“ míčky, neboť se nedalo jít ven k řece a morénu jako symbol zlé zimy pustit po vodě.

IMG_0124 IMG_0147

 

 

 

 

 

IMG_0176

IMG_0205

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deváťáci instalovali na pozemku školy pítka pro ptáčky, které vyráběli na Den stromů, prošli se kolem řeky a výtvarně ztvárnili, co všechno viděli a dělali.

Letošní Den vody byl deštivý, ale i tak jsme si ho užili, jak jen to šlo. Doufáme, že na Den Země se na nás usměje sluníčko a my budeme moci vyrazit ven.

IMG_0202IMG_0244

IMG_0150