Den Země 2022

V pátek 22. dubna jsme na naší škole oslavili Den Země. Byl to další z projektových dnů, s jehož přípravou pomáhal ekotým. Všechny děti vyrazily v tento den někam ven. Počasí nám přálo, tak jsme neváhali a šli do přírody, jeli na dopravní hřiště nebo navštívili akce ve Frýdku Místku. Vše, co jsme dělali, jsme snažili zaměřit na DOPRAVNÍ VÝCHOVU.

Každý ročník měl nachystanou aktivitu nebo ji naopak chystal pro ostatní spolužáky, takže starší učili mladší.

Pro oba 1. ročníky si nachystali aktivitky – stanoviště s úkoly žáci 7.B pod vedením paní učitelky Štenclové. U prvňáků měli sedmáci velký úspěch. Moc se to líbílo dětem i paní učitelkám.

2 a 3 ročníky – celkem 5 tříd vyjelo na výlet do Nošovic, kde využili dopravní hřiště u základní školy.

Jezdili zde na půjčených koloběžkách po vyznačených silnicích, ve správných jízdních pruzích, řídili se přitom semafory a dopravními značkami. Využili jsme také školní tělocvičnu, kde měly děti nachystané stanoviště pro opakování dopravních značek, hráli soutěže s kartičkami dopravních prostředků, přiřazovali značky k dopravním situacím, řešili rébusy, skládali puzzle. Mohli využít i zahradu MŠ, kde se pohráli na kolotočích a houpačkách.

Čtvrté ročníky využily tento den ke studiu dopravních předpisů, udělali si dopravní výchovu zaměřenou na pravidla pro cyklisty. Výuku na dopravním hřišti ve FM zažijí 10.května. Stihli si vyjít také do přírody, zajezdit si na kole nebo koloběžce na fotbalovém hřišti a pobesedovat s policisty ČR.

Pro 5. a 6. ročníky  si připravila třída 9.B pod vedením paní učitelky Ochmanové na fotbalovém hřišti jízdu zručnosti na kole a také stanoviště s úkoly zaměřené pro cyklisty. Přizvali jsme na místo také zástupce Policie ČR pana Vamoše a Koláčka, kteří dětem udělali přednášku o dodržování bezpečnosti na silnici, ukázali své policejní auto s vybavením. Děti si tak mohly zkusit jejich vestu s vybavením, viděli různé další předměty, které policisté využívají.

7.A si přichystala program ke Dni Země pro předškoláky z naší mateřské školy. Děti plnily různé úkoly na stanovištích kolem školy. Za odměnu pak dětem rozdali medaile s naší zeměkoulí.

8.ročníky vyrazily na výlet do Frýdku – Místku, kde se zúčastnili oslav dne Země pořádané Magistrátem FM, zašli se také podívat na přehradu Olešná.

9.A se v tento den zabývala pracovními listy z Ekoškoly zaměřenými na DOPRAVU. Hledali informace o různých typech paliv a vyrobili o tomto tématu plakát na spojovací chodbu. Také nám udělali průzkum o dopravě kolem naší školy. Sledovali, kolik aut projelo během 2 hodin po silnici.