Podpora etické výchovy na škole

Podpora etické výchovy na škole

v rámci projektu Podpora implementace etické výuky do vzdělávání v základních školách a v nižších ročnících víceletých gymnázií v roce 2016

Podpora měkkých kompetencí pedagogů školy formou vzdělávání v oblasti etické výchovy, zejména  v obsahu témat odměny a tresty ve školní praxi, motivace žáka, prosociální komunikace, komunikace s rodiči… směřující ke zlepšení vztahů na škole vzhledem ke komunikaci učitel – žák – rodiče, zlepšení komunikace mezi pedagogy školy, zlepšení klimatu školy, zapojení pedagogů školy do inovace ŠVP -začlenění témat etické výchovy do koncepce školy a do vzdělávacích oblastí ŠVP  na I.stupni v návaznosti na samostatný předmět etická výchova na II.stupni –  podpora obsahu etické výchovy na celé škole již od raného věku napříč předměty a napříč školou.

Cíl projektu byl zcela naplněn:

Proškolení většiny pedagogů školy v oblasti měkkých technik workshopy v rozsahu 20 hodin na téma odměny a tresty ve školní praxi, motivace žáka, prosociální komunikace, komunikace s rodiči… směřující ke zlepšení vztahů na škole vzhledem ke komunikaci učitel – žák – rodiče, zlepšení komunikace mezi pedagogy školy, zlepšení klimatu školy. Školení sboru byla zajištěna u Etické výchovy ops. V rámci akreditovaných programů MŠMT.

30.5.2016 seminář Bezpodmínečné přijetí žáka a vyjádřování pozitivních očekávání

7.6.2016 seminář Motivace žáků

23.6.2016 seminář Prosociální komunikace

25.11.2016 seminář Spolupráce pedagoga s rodiči

26.11.2016 seminář Prosociálnost a agresivita

Inovace ŠVP -začlenění témat etické výchovy do koncepce školy a do vzdělávacích oblastí ŠVP na I.stupni v návaznosti na samostatný předmět etická výchova na II.stupni –  podpora obsahu etické výchovy na celé škole, žáci by byli již od raného věku seznamování s obsahem etické výchovy a byly by podpořeny prvky etické výchovy napříč předměty a napříč školou.

Byl vypracován dodatek ŠVP platný od 1.9.2016 pro začlenění průřezového tématu Etická výchova do ŠVP ve všech ročnících na I.stupni. Pro každý ročník byla tematicky vzhledem k učivu zařazena témata pro I.stupeň do předmětů český jazyk, prvouka, vlastivěda, výchovy dle aktuálního učiva. V každém ročníku je etické výchově věnován blok 4 vyučovacích hodin v měsíci a dále dle aktuálních témat a potřeb další vstupy pedagoga do výuky.

Nákup odborné literatury a učebnic včetně pracovních listů k podpoře výuky EtV. Byly zajištěny učebnice etické výchovy pro I.stupeň, metodiky pro každého učitele včetně souboru pracovních listů a další knihy vhodné pro senzibilizaci v hodinách či knihy s etickými tématy hodnými k výuce a rozboru.

 

Časový harmonogram byl dodržen:

Březen 2016 – stanovení termínů DVPP, stanovení termínů prací na inovaci a úpravy ŠVP, nákup kancelářského matriálu k zajištění realizace projektu, materiálně technické zabezpečení DVPP, stanovení termínů kontrol čerpání rozpočtu

Duben – listopad 2016 proškolení pedagogů 20 hodinami workshopů na téma etické výchovy (odměny a tresty ve školní praxi, motivace žáka, prosociální komunikace, komunikace s rodiči…)

Květen – červen 2016 – Nákup učebnic a odborné literatury potřebných k začlenění etické výchovy do výuky

květen – srpen 2016 – práce na inovaci školního vzdělávacího programu – začlenění témat etické výchovy do koncepce školy a do vzdělávacích oblastí pod vedením metodika nebo odborného konzultanta na etickou výchovu

Prosinec 2016 – kontrola čerpání rozpočtu projektu a vyhodnocení plnění cílů projektu, vyhodnocení průběhu projektu, celkové zhodnocení a finanční vypořádání

 

Konkrétní měřitelné výstupy jsou doložitelné:

-inovovaný školní vzdělávací program – zařazení průřezového tématu ETV do ŠVP I.stupně,

-certifikáty za jednotlivá proškolení pedagogů na workshopech 25 x 5 WS = 125 certifikátů

-soubor odborné literatury a učebnic, pracovních listů pro podporu etické výchovy