CIVILNÍ OBRANA

Dne 21. 3. proběhla v tělocvičně raškovické základní školy přednáška na téma civilní obrana. Jedním z bodů přednášky bylo zvládání kritických situací. Přednášejícím byl pan Roman Václavík.

Žáci se mohli dozvědět, jak se zachovat v případě výbuchu nebo napadení nepřítelem. Zjistili, že nejdůležitější je utíkat do bezpečí nebo si lehnout za nějakou bariéru či do prohlubně. Hrozící nebezpečí výbuchu spočívá především v tlakové vlně nebo od úlomků náboje. Pan Václavík zdůrazňoval, že je důležité hlavně nic nefotit či točit na telefon, protože to je velmi nebezpečné. Na toto téma zmínil válečné novináře, kteří prochází speciálním výcvikem, aby tuto náročnou práci mohli provozovat.

Během této hodiny nechyběla ani názorná ukázka zbraní a vysvětlení, jak jsou nebezpečné. Žáci si mohli vyzkoušet helmu nebo vestu, kterou používají vojáci.

Na závěr bylo žákům odpovídáno na jednotlivé dotazy. Dotazy byly směřovány především k válce na Ukrajině a jejím důsledkům na Českou republiku. Pan Václavík trpělivě odpovídal na všechny dotazy a především se snažil uklidnit žáky, aby nepropadali panice, protože bezprostřední nebezpečí nám nehrozí!

Jan Sonnek