DEN VODY 22. 3. 2022

Naši žáci se jako v minulých letech opět připojili k oslavám Světového  dne vody a připomenuli si, jaký význam má voda pro život.

V pondělí  21. 3. nám Liduška Hlisnikovská z ekotýmu ve školním rozhlase oznámila, že 22. března je Světový den vody a informovala nás, že naše škola i školička se tomuto důležitému tématu bude věnovat následující  dny.

Každá třída měla naplánované nějaké aktivity zaměřené na téma VODA.

Pro naše nejmenší děti z MŠ a prvňáky si osmáci připravili pestrý a zábavný program, který se dětem (i paním učitelkám) moc líbil. Děti plnily úkoly na jednotlivých stanovištích, které byly obohaceny barevnými  pexesy a omalovánkami od společnosti SmVaK Ostrava.

Děti prvních až čtvrtých tříd zhlédly v prostorách naší tělocvičny ve velikém staně ,,sférickém kině“ zábavně vzdělávací  film. Ocitly se v kouzelném prostoru a připadaly si jako by byly pod hvězdnou oblohou nebo na dně oceánu. Poté si také luštily, hrály pexesa a učily se, co do kanalizace nepatří.

Žáci čtvrtých ročníků se vypravili do odchovny ryb ve Pstruží nebo šli na procházku kolem řeky sbírat odpadky. V odchovně krmili a hladili ryby, pozorovali malé plůdky a učili se poznávat druhy ryb.

Pro páté třídy byla připravena prezentace o Národní přírodní památce Skalická Morávka. Seznámili se s chráněnými rostlinami a živočichy dané lokality. V červnu se tam vydají pěšky, aby vše viděli ,,na vlastní oči“.

Šesté třídy putovaly k pramenům řeky Morávky a k Satinským vodopádům.

Pro 7. třídy byl objednán interaktivní vzdělávací program o významu vody pro člověka a životní prostředí ,,Strom života“. Tato vzdělávací hra využívá metodu Edularp (z anglického educational live action role playing – hraní rolí na živo).

Do naší raškovické čistírny odpadních vod se mohly podívat deváté třídy. Žáci cestou sbírali odpadky a čistili tak břehy řeky Morávky.

Počasí bylo celý týden slunečné a všichni jsme si to moc užili. J

Děkujeme za spolupráci, zajištění zábavných materiálů, vzdělávacího programu a exkurze do ČOV panu Mgr. M. Síbrtovi  (Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava).

Naděžda Koperová