ZÁKLADY SRBŠTINY A CHORVATŠTINY

Dne 2. října 2019 absolvovali žáci 8. A jednohodinový kurz základů srbštiny a chorvatštiny. Stalo se tak v návaznosti na zářijové učivo úvodu do studia slovanských jazyků v rámci výuky českého jazyka.

Na začátku hodiny byly děti seznámeny s rozdíly mezi srbštinou a chorvatštinou. Potom už mohly prostřednictvím pracovního listu sledovat aktuální stav jihoslovanských jazyků nejen na Balkáně, ale také třeba v Rakousku (hradišťanská charvátština) nebo v Itálii (molizština).

Po krátkém náhledu na balkánské reálie následovalo objasnění chorvatského hláskosloví a poslech srbského / chorvatského textu, který žáci následně volně přeložili. Mimoto byla představena základní slovní zásoba týkající se školy, barev, dnů v týdnu a měsíců v roce. V poslední části kurzu zkusili sami žáci přečíst jednoduchý text.

Tato hodina balkanistiky měla dětem ukázat, že nabídka slovanských jazyků je skutečně pestrá (v současné době se rozlišuje zhruba 36 živých i mrtvých jazyků) a byla by škoda této možnosti studia nevyužít.