SVATOVÁCLAVSKÝ DĚJEPIS

Žáci třídy 6. A dne 26. září 2019 objevovali zajímavosti spojené s nadcházejícím státním svátkem – Dnem české státnosti, který odkazuje ke knížeti Václavovi, hlavnímu zemskému patronovi českých zemí.

V úvodní části této hodiny děti vzpomínaly, co už o sv. Václavovi ví, čímž se jim podařilo vytvořit propracovanou myšlenkovou mapu. Po zopakování základních informací sledovali prostřednictvím powerpointové prezentace pozoruhodnosti, jež se k jeho osobě váží. Za zmínku určitě stojí svatováclavská koruna, legendy psané v latině, staroslověnštině a češtině, dále samotná Václavova vražda ve Staré Boleslavi, svatováclavská kaple v Chrámu sv. Víta či současné chápání jeho dědictví pro český národ (například socha na Václavském náměstí v Praze).

Mimoto si žáci poslechli dvě verze Svatováclavského chorálu, který původně zastával funkci hymny českých zemí. V poslední části hodiny si děti zopakovaly celý Václavův život pomocí komiksu. Na úplný závěr dostaly možnost vybarvit si omalovánku s jeho vyobrazením.