HLUČÍN: LUCEMBURSKÉ OPRÁSKI A ČESKOSLOVENSKÉ OPEVNĚNÍ

Za poznáváním českých dějin se dne 26. dubna 2019 vydali žáci 9. a 8. ročníku do města Hlučín – centra historického území Hlučínska, jež bylo v letech 1742–1920 součástí Pruska, respektive Německa.

Žáci navštívili zdejší zámek, o kterém je první písemná zmínka už v roce 1439. Zúčastnili se dvou edukačních programů – o československém opevnění a Lucemburských oprásků. Těmi s nadšením a invenčně provázeli muzejní pedagog/historik PhDr. Jiří Neminář a muzejní pedagožka Mgr. Michaela Lokočová.

Děti se dozvěděly dějinné souvislosti vzniku československého pohraničního opevnění, technické údaje o bunkrech i základy bojových strategií. V rámci druhého programu věnovanému rodu Lucemburků na základě internetového komiksového bestselleru Opráski sčeskí historje se žáci přesunuli do středověkých let 1310–1437. Interaktivní formou si zahráli na lucemburské rodinné příslušníky, a poté vypracovávali skupinově ve výstavním prostoru pracovní listy.

Další zastávkou exkurze byl Areál československého opevnění v Hlučíně-Darkovičkách. Tady žáky provedli lektoři pěchotním srubem MO-S 19 Alej, ve kterém mohli zhlédnout například střelecké místnosti, původní zbraně včetně kulometu i lafet.