Ozdravný pobyt Za zdravím

Ozdravný pobyt pro žáky ZŠ a MŠ Raškovice, obec se nachází v katastru smogového spadu. Cílem projektu je pobyt žáků 1.stupně ZŠ v lokalitě mimo znečištěné území.
Jednalo se o 2 výjezdy vždy pro 55 žáků a doprovod 4 pedagogů v době trvání 12 dní. Počet podpořených osob celkem: 110 žáků a 8 pedagogů.
Ozdravný pobyt žáků 1. stupně základní školy se realizoval v rámci 2 na sebe navazujících turnusů, a to v termínu 4. – 15. 3. 2019 a 18. – 29. 3. 2019.

Pobyt proběhl v rámci programu (kód)
Ozdravné pobyty pro žáky 1. stupně základních škol (ŽPZ/04/2017).
Vyhlašovatel programu, poskytovatel dotace
Vyhlašovatelem programu a poskytovatelem dotace je Moravskoslezský kraj, 28. října 117, 702 18 Ostrava.
Cíle a priority programu (účel poskytnutí dotace)
Účelem poskytnutí dotací je podpořit projekty umožňující účast žáků 1. stupně základních škol navštěvujících školy na území Moravskoslezského kraje v oblasti, kde 36. nejvyšší průměrná čtyřiadvacetihodinová koncentrace suspendovaných částic PM₁₀ v průběhu kalendářního roku v pětiletém průměru let 2011 až 2015 je rovna nebo vyšší než 50 µg.m⁻³ na 50 % nebo více než na 50 % území příslušné obce, na ozdravných pobytech, a to v ozdravných či ubytovacích zařízeních (dále jen „ubytovací zařízení“) poskytujících ozdravné pobyty s cílem regenerace a prevence onemocnění dýchacích cest, nacházejících se v oblasti, kde 36. nejvyšší průměrná čtyřiadvacetihodinová koncentrace suspendovaných částic PM₁₀ v průběhu kalendářního roku v pětiletém průměru let 2011 až 2015 nedosáhla úrovně 50 µg.m⁻³ nebo dosáhla úrovně 50 µg.m⁻³ na méně než 50 % území příslušné obce.

Místo realizace:
Škola v přírodě Prostřední Bečva 250,756 56 Prostřední Bečva, Zařízení „Školy v přírodě“ v Prostřední Bečvě má dlouholetou tradici. Škola v přírodě je umístěna v malebném prostředí Valašska nedaleko Rožnova pod Radhoštěm. Zařízení disponuje oddělenými prostory pro výuku dětí (učebny v samostatné vytápěné budově školy), je proto vhodné pro dlouhodobé pobyty. Exteriér školy v přírodě tvoří rozsáhlý oplocený pozemek, na kterém je možno využít travnaté fotbalové hřiště, antukový a asfaltový kurt, průlezky, houpačky, ohniště, posezení a množství přírodních zákoutí. Zajistíme také služby v rámci regenerace organismu. Vedení ŠvP má pedagogické a zdravotnické vzdělání a personál v kuchyni má bohaté zkušenosti s přípravou kvalitní stravy pro děti včetně přípravy stravy v rámci speciálních diet. Strava je formou plné penze 5x denně, celodenní pitný režim je součástí plné penze. Celý areál splňuje veškeré hygienické předpisy a jeho provoz schvaluje a kontroluje KHS Zlín.
http://www.skola-v-prirode.com/

V průběhu celého pobytu se žáci účastnili doprovodného programu: Cesta kolem světa
Děti na ozdravném pobytu cestovaly s cestovatelkou Emilkou po světě. Svoji výpravu začaly v České republice, kde se dozvěděly zajímavé věci o naší zemi. Děti byly rozděleny do čtyř družstev. Za znalosti a soutěže děti dostávaly chechtáky- peníze, za které si každý večer kupovali lístek do další země.
Děti během pobytu procestovaly Francii, Řecko, Egypt, Indii, Japonsko, Austrálii, Mexiko, Kanadu, USA a Velkou Británii. O každé zemi se dozvěděly zajímavé věci a hrály tematické hry, za které získávaly chechtáky. Děti si užily spoustu legrace, naučily se spolupracovat a pomáhat druhým.
Pokud počasí dovolilo program se konal venku.

V rámci ozdravného programu na čerstvém vzduchu žáci využívali bazén, kterého si dosyta užili.