NEVŠEDNÍ DEN 7. A NA SOŠ ŘEMESEL VE FRÝDKU-MÍSTKU

Ve středu 17. 10. 2018 jsme měli s paní učitelkou Mgr. Sylvou Mertovou sraz u školy v 08:15, kde měl přijet objednaný autobus. Jak jsme dorazili na místo, tak jsme šli dovnitř školní budovy. Zdejší vyučující nám řekl, že máme jít za ním, tak jsme šli a došli jsme do jedné místnosti, která se podobala třídě. Tam jsme se usadili a byli jsme poučeni o bezpečnosti. Po poučení jsme se rozdělili do 4 skupin, jedna byla po 6 žácích a ostatní byly po 5. Byla tam 4 stanoviště. Moje skupina šla na první stanoviště svařování plastových trubek. Na zkoušku jsme si měli svařit dvě plastové trubky do sebe. Potom jsme šli vyrábět na tvrdo. Měli jsme si udělat takovou věc, o kterou se opřeme rukama a děláme např. kliky. Začali jsme tak, že jsme si vzali tzv. “kolínka“ a spojili je s trubkou dlouhou 200 mm, ustřihli jsme to na vyznačeném místě takovými velkými nůžkami a pak jsme na druhý konec dali “kolínko“. Poté jsme si naměřili 100 mm a spojili s tou částí, zase ustřihli na vyznačeném místě a to samé jsme udělali i na druhé straně. Dále jsme si vzali trubky s názvem “téčka“ a na obou stranách jsme je svařili do trubek. Pak jsme si vzali 4 trubky, dali na ty trubky “čepičky“ a svařili jsme je k těm “téčkám“. A měli jsme hotovo. (viz obrázek 1)  

Potom jsme šli na druhé stanoviště. Tam nám vyučující rozdal 8×8 plastové kostičky. Ty jsme si rozdělili pravítkem na 16 čtverečků. Pak jsme si přes dva čtverečky (nahoře) udělali plnou čáru a obtáhli po obou koncích čáry směrem dolů čáru o velikosti 1 čtverečku, pak o 2 “řádky“ níže jsme si udělali 1 čtvereček. Přes necelé 2 čtverečky jsme si zpracovali náhradní kostičku, navrtali do všech rohů díru vrtačkou a pak pilkou dořezali. Vznikl nám tvar T. (viz obrázek 2)

Po druhém stanovišti jsme měli 15 minutovou přestávku, mohli jsme jít do bufetu. Po přestávce jsme zamířili na další stanoviště, kde jsme z plastových trubek měli ve dvojicích sestavovat kola. Moc nám to v naší skupině nešlo, ale všem se to povedlo. Po sestavě kola jsme dostali za úkol všichni sestavit dveřní zámek, který někdo rozebral. Naší skupině se to povedlo a za odměnu nám dali kovovou placku, ze které jsme si měli udělat slona s nápisem názvu školy. (viz obrázek 3)

V posledním stanovišti jsme svařovali už železné trubky. Vzali jsme si oblek určený pro svařování i rukavice. Do svěráku jsme si dali železnou trubku, jejíž kraje jsme trochu roztavili zapalovačem. Počkali jsme, až konec trubky zčervená. Jakmile zčervenala, tak ji vyučující vzal do kleští a položil do vody. Následovně jsme ji museli namazat nějakou šedou směsí. Další trubku, kterou jsme chtěli svařit s tou, která je ve svěráku, jsme museli roztáhnout strojem, spojit, pak ty dvě trubky následovně svařit. To, že se nám to svaří, poznáme tak, že ty dvě trubky okolo toho, kde to svařujeme, chytnou stříbrnou barvu. Potom jsme slisovali plastovou trubku s kovem. Ten plast jsme roztáhli stejnými nůžkami jako ten kov. Po posledním stanovišti nás čekal návrat domů. Výlet jsme si náramně užili. Bylo tam fajn.

Dominik Dorociak a Matyáš Wagner (7. A)

Na začátku exkurze jsme se rozdělili do čtyř skupin. První skupina, což jsme byli my, jsme zůstali na prvním stanovišti. Stanoviště byla čtyři. V prvním úkole jsme skládali kolo z trubek, jako druhý úkol byl poskládat zámek a poslední skládat železného slona. Na druhém stanovišti jsme svařovali a těsnili trubky. Poté jsme se přesunuli do další místnosti, tam jsme si vyráběli činky. A na posledním stanovišti jsme měli za úkol měřit, vrtat, řezat a z toho nám vyšla písmenka. Tento výlet se mi moc líbil. Bylo i moc hezké, že nám dali jako občerstvení koblížky a pití.

Vanessa Strašilová (7. A)

Ve středu nás čekala exkurze na SŠ řemesel ve F-M .Tam jsme se rozdělili do 4 skupin a šli jsme na různá stanoviště. Jako první nás čekalo stavění kola z trubek a montovaní zámků. Poté jsme se přesunuli na další stanoviště, kde jsme se oblékli do pracovních bund a začali jsme: nejprve jsme svařovali a spojovali spoje potrubí, aby nám drželo pohromadě. Dále nás čekalo vyrábění jedné pomůcky na posilování. Zde museli jsme si dát pozor – mělo to 200 °C a trvalo nám to cca 25 min. Hned vedle bylo další stanoviště, kde jsme vrtali vrtačkou a řezali pilkou. Dále jsme se sešli všichni pohromadě a jeli jsme autobusem domů. Byl to super výlet. 🙂

Kateřina Ošťádalová (7. A)