OHLÉDNUTÍ ZA RAŠKOVICKOU POHORKOU

Patnáctá Raškovická pohorka – veselé, přátelské, pohodové a tentokrát i slunečné putování beskydskou přírodou přilákalo 26. května 2018 na dvě trasy celkem 72 účastníků, kteří se i přes nabídku mnoha dalších probíhajících akcí rozhodli vyzkoušet si svoji kondici nebo jen si užít hezký jarní den v přírodě se svými blízkými.

Tento turistický pochod pro žáky, rodiče a veřejnost pořádáme od školního roku 2003/2004. Na start prvního ročníku přišlo téměř 170 účastníků, postupně se jejich počet snižoval, hlavní roli hrálo a hraje vždy počasí. Kvůli němu a také kvůli mnoha novým akcím v okolí, které postupně začaly plnit sobotní kolonky v kalendářích, jsme vyzkoušeli jarní, letní i podzimní termíny. Zažili jsme celodenní deštivou „pohorku“, říjnovou zasněženou, zářijovou mlhavou nebo i krásně prosluněnou, aprílovou s přeháňkami, ale stále se vždy našli nadšenci, kteří nejen přišli jako turisté, ale také pomoci při organizování akce. Vyzkoušeli jsme trasy škola – Kršle/ jez- Prašivá-škola, škola – Travný – Visalaje- škola, nebo škola – Prašivá – Kotař i Ropička – Jízdárna – škola, v posledních letech i opačný směr škola- Jízdárna- Kotař – Prašivá – Rybárna.  Někdy se účastníci zdrželi pochutnáváním si na dobrotkách v horských chatách, někdy tahali z bahna svoje čtyřnohé miláčky, kteří se zaujetím prozkoumávali zvířecí stopy v terénu, houbaři se nezapomněli „podívat“, zda něco roste, občas zahrály svou roli i puchýře a cesta všem neubíhala tak rychle, ale vždy jsme v cíli mohli říci, že účastníci zvládli pochod úspěšně, případně se v průběhu absolvování kratší trasy dokonce rozhodli zdolat trasu delší.

Pohorky se účastní turisté všech generací, uvážlivě či svižněji si vykračují, jsou tací, kteří delší trasu „pohorky“ i běží a v cíli nás překvapují rekordními časy. Někteří ji projíždějí v kočárku (upřímně obdivujeme ty maminky a tatínky, kteří se neleknou ani „krpálu“ na Kotař), mnoho účastníků je doprovázeno svými pejsky. Účastníci jsou většinou z blízkého okolí, ale zavítali k nám i z Havířova, Ostravy, Nového Jičína, Olomouce.  V cíli každého čeká diplom a vlaječka, kterou namalují naše žákyně. Odhadem asi tak dvacet „skalních“ účastníků bude mít ve své sbírce vlaječky z deseti až třinácti ročníků, ne vždy se každému podařilo účastnit se pravidelně této akce. I přesto, že nakonec máme dvě tradiční trasy, přichází na pochod mnoho žáků a jejich rodičů opakovaně, a jak je vidět na fotografiích, na startu, na trase i v cíli panuje dobrá nálada a radost.

V tomto školním roce jsme Raškovickou pohorku pořádali dvakrát, a to v září – 14. ročník, a nyní v květnu 15. ročník jako součást programu k 95. výročí založení školy. Zájemci si před startem mohli prohlédnout školu, zavzpomínat na školní léta, ukázat svým dětem nebo i vnoučatům svou třídu, porovnat, jak se škola proměnila. U naší Lesní učebny si na startu si turisté vybrali opět ze dvou tras: kratší na Prašivou si zvolilo 39 účastníků, delší přes Jízdárnu na Morávce, Kotař a Prašivou prošlo 33 zdatných turistů. Celkem na sedmi kontrolních stanovištích je očekávali organizátoři z řad pracovníků a žáků školy. V cíli, jenž byl tentokrát na Prašivé, všechny přivítala hudební skupina Paďouři revival, která zpříjemnila sobotní odpoledne nejen účastníkům „pohorky“, ale všem přítomným beskydským poutníkům. Patří jí za to velký dík a potlesk. Přejeme všem hudebníkům mnoho radosti a úspěchů a těšíme se na další setkání.

 Raškovická pohorka je o přátelství, pomoci a pohodě a takto si ji všichni pamatujeme už patnáct let. Nekonala by se, kdyby o ni neměli děti a dospělí zájem, kdyby nepomohli žáci a kolegové při její přípravě a konání. Děkuji mnohokrát desítkám pomocníků, díky nimž se pochod každoročně uskutečnil.

Za pomoc během 14. ročníku děkuji paní Mirce Hopjákové, bez níž si každoročně start a cíl „pohorky“ nelze představit, paním Evě Gřundělové, Šárce Kotulové, Michaele Pavelkové, Nadi Koperové, žákyním a žákům Alžbětě Hlisnikovské, Martině Vlkové, Tomášovi Uherkovi, Rosťovi Pěnčíkovi, Markovi Borisovi, Zuzaně Šnytové  i dalším žáků, kteří byli ochotní pomoci, ale jejichž stanoviště byla pro deštivé počasí zrušena. Poděkování a obdiv náleží odvážným účastníkům, které ani mlha a nevlídné mrholení na horách neodradily. Všichni jsme vděčni majitelům Rybárny pod Prašivou za poskytnutí útočiště, kde má „pohorka“ již 4 roky své zakončení.

Mnohokrát děkuji za spolupráci při organizaci 15. ročníku Raškovické pohorky paním Stanislavě Černé a Simoně Carbolové, které velmi často pomáhají na startu i v cíli, také paním Šárce Kotulové, Evě Gřundělové a Aleně Hrabcové, dále velmi obětavým žákům a žákyním II. stupně naší školy Alžbětě Hlisnikovské, Martině Vlkové, Tomášovi Uherkovi, Daniele Uherkové, Adamovi Skotnicovi a Markovi Borisovi, Vojtovi Pavelkovi, Adamovi Pavlíkovi, Martině Luxové, Kamile Foldynové a Aničce Míčkové, kteří ve svém volnu mimo školní vyučování přispěli ke zdárnému průběhu akce. Také děkuji děvčatům 9. ročníku za namalování vlaječek. Velký dík patří kolektivu pracovníků naší školní družiny, která pravidelně s kroužkem Toulavé boty tuto akci svou účastí podporuje, taktéž i letos Lucii Pánkové, Dáši a Kristě Vepřekové, asistentům Davidovi Mertovi a Andreji Mičulkové, děkuji také za častou pomoc na startu předchozích ročníků paní Dáši Vepřekové a Lucii Pánkové. Děkuji všem turistům za účast, optimismus a šíření přátelské atmosféry. Mnohokrát děkuji majitelům a pracovníkům Chaty Prašivá za milé přijetí a spolupráci.

Těšíme se shledání na příštím ročníku Raškovické pohorky, který proběhne v květnu 2019.

Za organizátory Dana Kuriplachová

POHORKA 2017

               

POHORKA 2018