Den Země

Den Země 2018

V úterý 17.dubna se na ZŠ v Raškovicích konal další z projektových dnů, oslava Dne Země.

Ten letošní jsme zaměřili v rámci mezinárodního programu Ekoškola na jídlo. Pro všechny třídy jsme připravili na tento den program. Učitelé si vybrali, které téma je pro ně nejzajímavější a po dohodě se třídou naplánovali, jak tento den proběhne. Některým třídám jsme zajistili exkurze a výukové programy. Děti hledaly informace o různých tématech týkajících se jídla. Svá zjištění zaznamenaly a vyrobily plakáty, upoutávky a také různé zdravé pochutiny.

Do všeho snažení se s dětmi zapojili nejen učitelé, ale i další zaměstnanci školy např. vedoucí školní jídelny, pan školník a další.

Poprosili jsme o spolupráci také naše místní zahrádkáře, kteří nám přišli pomoc s ořezáním ovocných stromů a také při sázení bylinek.

Už od rána bylo v naší škole rušno, děvčata z ekotýmu se ujala 6 zahrádkářů, věnovala se jim při organizování prací při sázení a ořezávání a také je provedla po naší škole. Přitom monitorovala, co se děje v jednotlivých třídách a fotila 🙂 .

 

Pro naše nejmenší – předškoláčky, prvňáčky a také 3. a 6. třídy jsme zajistili výukový program o jídle prostřednictví portálu „Zdravá 5“. S paní lektorkou se děti seznamovaly se zásadami zdravého stravování, soutěžily a připravily si zdravou svačinku.

2.B si s paní učitelkou vybrala téma „ babiččina kuchyně“. Pozvali si proto do výuky babičku, se kterou si vyprávěli, jak se kdysi vařilo a také společně upekli mokré řezy.

2.A měla domluvenou exkurzi na Farmě Krásná. Tato farma se zaměřuje především na produkci mléka. Proto si děti přinesly do školy vzorky mléka, které pijí doma, aby je mohly ochutnat a porovnat s mlékem z farmy. Na farmu se vypravily hned ráno a při komentované prohlídce se podívaly na telátka, jalovice, krávy, stroje. Také se dozvěděli něco o chodu farmy, aby věděly, co se všechno musí udělat, než nám kravičky poskytnou dobré mléko. Ve škole si pak z tohoto mléka udělali koktejl, také ochutnali domácí máslo a vyrobili tvarohovou pomazánku.

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtvrté třídy tvořily jídelníček pro školní kuchyň, konzultovali ho s paní vedoucí. Podle tohoto jídelníčku nám naše paní kuchařky uvaří v první týdnu v červnu. Druzí čtvrťáci se zabývali tématem „palmový olej“ v našich potravinách.

5.B šla na exkurzi do firmy Mamma tea na Morávku. Ta se týkala výroby přírodních sypaných čajů z různých bylinek a ovoce. Děti se při ní dozvěděly informace o pěstování a produkci bylinek, poznávali bylinky a samozřejmě ochutnali čaj bez éček.

3.B, 5.A a 6.B završili projekt o bylinkách, když do připravených truhlíků, které jsme instalovali na podzim, zasadili spolu se zahrádkáři bylinky (pažitku, libeček, smil, petržel, šalvěj, tymián, bazalku, meduňku a mátu).Ty bude používat naše školní kuchyně, abychom měli jídlo zdravější, chutnější a voňavější.

 

 

 

 

 

 

 

Sedmáci se zabývali rozdíly mezi veganstvím a vegetariánstvím a chystali si zdravou snídani. Také si stihli vyrobit pesto z medvědího česneku.

Naši osmáci a také děti ze školní družiny se seznámili s Fair trade obchodem. Také nakoupili různé druhy čokolády a uvařili čaj pro rodiče, kterým předávali své poznatky o férovém obchodě. Druhá osmá třída se věnovala škodlivým éčkám.